Vad betyder IP-certifiering?

På vår hemsida kommer du att se specifikationer som IP67 certifiering, men vad betyder det egentligen? När en produkt är IP-certifierad är det ett mått för hur mycket damm, smuts, vatten och andra vätskor produkten kan tåla.

IP-certifiering talar om för dig om produkten är damm- och vattenavvisande, och i vilken utsträckning. IP-certifierings-koden visas med prefixet IP och två efterföljande nummer. Det kan till exempel vara en vara IP67 eller IP68. Det första numret efter IP visar hur väl skyddad produkten är från fasta föremål som damm och annan smuts. Det andra numret visar hur väl produkten är skyddad mot flytande föremål som vatten, fukt och liknande vätskor.

När det gäller det första numret efter IP, alltså det tal som handlar om damm etc. Mäts i nivåer från 1-6, ju högre tal, desto bättre skydd. Den maximala skyddsnivån är 6 och den lägsta är 1. När det gäller det andra numret varierar skyddsnivåerna från 1-8, med 8 är den högsta nivån. Därför kan en produkt med den bästa IP-certifieringen vara IP68 som mest.

Så hur mycket kan min smartwatch tåla?

Kan din smartwatch tåla en löprunda i regn? Tål min smartwatch att falla i toaletten? Det finns en skillnad mellan om klockan är certifierad för att vara vattenavvisande eller om den är certifierad för att vara vattentät. Om din klocka är vattenavvisande, kan den mycket väl tåla en löprunda i regnet, men inte att falla toaletten. Nedan kan du se i tabellen hur väl din produkt är skyddad utifrån de olika siffrorna. Den första kolumnen visar nivåerna av fasta föremål som damm, och den andra kolumnen visar nivåerna av flytande föremål som vatten.