Vad betyder de tekniska orden och fraserna?

När det gäller ord och fraser om teknik, kan det ibland vara svårt att förstå innebörden av de olika orden och fraserna. Vi använder en hel del tekniska ord i våra beskrivningar av de olika produkter vi erbjuder. För att göra det lite lättare för dig har vi skapat vår egen ordbok som beskriver innebörden av de ord som du kan stöta på här på hemsidan.

Android och IOS:

Android är ett operativsystem som många telefoner använder. Telefoner som använder ett android-operativsystem är bland annat Samsung, Huawei och LG. Om du är osäker på om telefonen kör android, kan du alltid fråga din leverantör. IOS är det operativsystem som Apple använder. Det vill säga, om du har en iPhone, har du ett IOS-operativsystem.

GB:

När vi använder ordet GB är det en term för minne. Detta innebär att en klocka kan ha t ex 4GB, 2GB eller något helt annat. GB är hur mycket du kan lagra på din klocka, även kallad lagringsutrymme.

RAM:

RAM är en term för arbetsminne. När du använder klockan, lagrar klockan information om vilka program du använder till exempel. Man kan säga att RAM är en lagringsplats för dina data. RAM håller liksom ihop saker och ting så att du snabbt kan navigera i de olika systemen på klockan. RAM mäts i MB, så när du stöter på 512 MB under information, betyder talet hur många MB RAM klockan innehåller. Ju större kapacitet RAM klockan har, desto snabbare kör de program som du använder.

mAh:

Under batteri kan du stöta på en beteckning som heter mAh. Termen mAh står för milli-ampere-timme, och ju större siffra framför mAh, desto längre klockans batteritid.

Bluetooth:

När du surfar på vår hemsida ser man om en klocka har bluetooth. Du kan hitta av information om vilken Bluetooth-version som finns i klockan. Det beskrivs som bluetooth 4.0 eller bluetooth 4.2 t ex. Numret är en term för vilken version alltså vilken utgåva som sitter i klockan. Ju högre numret är desto nyare är den version av Bluetooth-anslutning som sitter i klockan. Från bluetooth 4.0 och uppåt får du en Bluetooth-enhet som har en större räckvidd och använder mer ström än tidigare versioner. Det kan vara lite tekniskt, och för den vanliga konsumenten har det inte så stor betydelse. Alla Bluetooth-versioner ger dig samma möjligheter för kommunikation mellan olika enheter.

Typ av display/bildskärm:

Våra klockor har olika skärmtyper, och nedan hjälper dig att förstå vad de olika skärmtypernas egenskaper.

LCD:LCD-skärmen består av flytande kristaller och är ofta billigare än andra typer av bildskärmar. Med LCD får du utmärkt bildkvalitet på din klocka, och LCD-skärm ger dig ofta mycket för pengarna.

LED: Med en LED-skärm kan du förvänta dig en skarp bild på klockan. Bildkvaliteten på LED-skärmen är skarpare än LCD-skärmen. LED består av lysdioder och du kommer ofta att se att LED-skärmar är lite dyrare.

OLED: OLED även kallad AMOLED fungerar på ett något annorlunda sätt än LCD och LED. Istället för att ljuset går igenom en serie filter och flytande kristaller så är oled är en bit speciell plast som själv avger ljuset. Normalt sett blir OLED-skärmar tunnare eftersom OLED inte behöver bakgrundsbelysning. OLED-skärmen är också känd för att vara enormt snabb, och varje pixel i en OLED-skärm kan ändra färg så snabbt att du undviker oskärpa på skärmen.

Super AMOLED: Är en nyare teknik som ger dig en hög upplösning. Samtidigt har super AMOLED-skärmen en lägre strömförbrukning, eftersom skärmen består av tre sub-pixlar som kan slås på och av individuellt. Liksom OLED är super AMOLED är också vanligtvis enormt snabb.

Megapixel: Megapixel är termen för de pixlar som sitter i en kamera. Några av våra klockor innehåller en kamera, och här är det megapixel som hjälper till att avgöra kvaliteten på de bilder du tar. Pixlar är de små prickar som utgör hur din bild kommer att bli. Ju fler pixlar en bild innehåller desto mer verklig kommer bilden att bli. Pixel är med på att avgöra hur hög upplösning bilden har, och ju större upplösning bilden har, desto skarpare kommer du att se bilden. För att du ska få en hög upplösning på dina bilder, kräver det att kameran har en hel del megapixel. Så sammantaget, megapixel är en term för kvaliteten på de bilder du tar.

Processor: I alla våra klockor finns en processor som gör ett viktigt jobb i din klocka. Processorn i klockan avgör till stor del hur snabbt klockan fungerar. På vår hemsida kommer du ofta att stöta på GHz under processor. GHz står där gigahertz, och används för att ange hur snabb processorn är. Förutom GHz, så finns det olika typer av processorer.

Dual core: En processor med dubbla kärnor är vanligtvis en billigare produkt som innehåller två processorer som gör de tekniska beräkningarna för att klockan ska fungera. Således, i en dual core-processor finns det två CPU-kärnor som gör att din klocka kan användas. De två processorerna gör bland annat att du kan ha flera program igång samtidigt så att du kan växla mellan de program du använder.

Quad core: Quad core-processorn innehåller fyra CPU-kärnor i stället för två. Quad core är inte nödvändigtvis bättre än dual core är, även om den innehåller dubbelt så många CPU-kärnor. Den totala hastigheten på en processor mäts i GHz.