Här är 9 saker som är bra att känna till innan du köper.
1. Batterikapacitet
När du väljer en GPS-klocka till ditt barn är batteritiden ofta en viktig faktor. Beroende på hur många funktioner en klocka har så varierar dock behovet på batterikapacitet. Batterikapaciteten mäts i något som kallas mAh och är en förkortning på milli Ampere timmar, som visar kapaciteten på ett batteri. Ju fler funktioner och finesser en klocka har, desto högre batterikapacitet vill du att klockan ska ha. En genomsnittlig GPS-klocka ska ligga mellan 350-730 maH, vilket kan vara bra att utgå ifrån när du gör ditt val.
2. Vattentät eller inte?
För dig som köper en GPS-klocka till ditt barn bör du välja en klocka som är vattentät eller vattenavvisande för att minimera risken att klockan förstörs när barnet leker utomhus. Hur vattentät eller vattenavvisande en klocka är mäts i täthet och benämns i olika IP-skalor. När man pratar om damm och smuts så redovisar man det i en skala på 1-6 där 6 är maximal skyddsnivå. Densamma gäller för vattentäthet som mäts i skala 1-8 där 8 är den högsta nivån. Med andra ord kan en klocka ha som mest IP68. När du köper en GPS-klocka till barn från oss ger vi alltid en tydlig förklaring på hur mycket vatten en barnklocka tål och inte genom at tange vad den har för IP-certifiering.
3. Vill du kunna ringa videosamtal?
En GPS-klocka till barn kan ha många smarta funktioner, däribland funktionen videosamtal. För många föräldrar kan det kännas som en trygghet att kunna ringa barnet via videosamtal när de är ute och leker. Om du är en av dem, bör du tänka på att titta efter GPS-klockor som är kompatibla med 4G nätverk. Om den inte är kompatibel med 4G kommer den inte att fungera utanför ditt wifi-nätverk.
4. Storleken på klockan?
Hur stor ska klockan vara och hur mycket får den maximalt väga? Den frågan är enklast att besvara om du utgår från åldern på ditt barn. Ett mindre barn med mindre handleder kommer förmodligen störa sig på en allt för klumpig klocka på handleden. Vårt tips är att du studerar ditt barns handleder och därefter kikar efter klockor som har en bra storlek i förhållande till ditt barn. Det som är intressant att mäta är storleken på själva boetten på klockan, alltså själva omkretsen av klockan som ligger på handleden samt vikten på klockan.
5. Positionering av klockan
Det finns 3 sätt att lokalisera en position för en GPS-klocka för barn, antingen görs det via LBS (telefonmast) GPS eller wifi. Vissa klockor innehåller alla tre funktionsalternativen, medan andra enbart har en eller två av funktionerna. När du väljer en klocka kan det därför vara bra att ha dessa tre positions-funktioner i åtanke:
- LBS (telefonmast) – LBS är en funktion som kickar in när klockan är i frånvaro av GPS signal, och istället positionerar efter s.k. Location Based Signal. Det innebär att klockan beräknar sin position baserat sin på sin närmaste mast, som kan vara 100 m eller 1 km bort. Med andra ord mäter du positionen på klockan, och därmed ditt barn, i förhållande till vilken mast de varit vid senast. När klockan utgår från en telefonmast innebär det också att klockan inte har samma precision i sin platsbedömning.
- Wifi – När klockan kopplar upp sig på ett nätverk och skickar sin platsposition via den
- GPS – När en klocka har en fungerande GPS ger klockan ifrån sig platsinformation i realtid hela tiden eller när ber om det.
6. Kamera eller inte?
GPS-klockor kommer både med och utan kamera. Med en kamera kan du som förälder skicka bilder till ditt barns klocka och även motta bilder från ditt barn. Det som kan vara bra att kika efter är kvalitén på kameran som sitter inbyggd i GPS-klockan som mäts i MP, megapixel.
7. Underhållning
Beroende på hur avancerad man vill att GPS-klockan ska vara så kan man med vissa avancerade GPS-barnklockor ha inbyggda belöningsfunktioner som gör det möjligt för föräldrar att skicka belöningar till barnen. Det kan till exempel vara om barnet uppnår en viss aktivitetsnivå. Då kan du som förälder skicka ut en notis som barnet känner till, vilket blir som en belöning. Dessutom har vissa GPS-klockor olika spelalternativ och aktiviteter, som vanliga underhållande spel och matematiska tester.
Sammantaget erbjuder en GPS-barnklocka föräldrar och barn många alternativ både när det gäller kontakt, säkerhet och underhållning. Det bör naturligtvis också nämnas att klockan ska användas som hjälpmedel och inte som en kontroll- och övervakningsenhet för barnet.
8. 2G, 3G eller 4G
Avancerade GPS-klockor för barn är i regel alltid kompatibla med en 2G, 3G eller 4G nätverk. Det innebär att du som förälder kan få platsinformation i realtid istället för att den fördröjs och enbart skickas ut när barnet befinner sig intill en mast (LBS) eller när barnet är uppkopplat på ett Wi-Fi. Det som kan vara bra att känna till är att klockor med enbart 2G är långsammare och inte lika tillförlitlig som 3G eller 4G.
9. Skärm med touch-funktion
Vissa GPS-klockor för barn kommer med avancerade touch-skärmar. Fördelen med dessa skärmar är att barnen enklare kan hantera inkommande samtal, snabbt ringa upp dig, smsa dig eller ta ett kort med ett enkelt knapptryck på skärmen. Det du bör kika efter och jämföra här är storleken på skärmarna som kan variera.